Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 2024 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP29) kapsamında gerçekleştirilen “Şehirlerde Ulaşım ve Altyapı” konulu Üst Düzey Toplantısı’na katıldı. Bakan Uraloğlu, şehir içi ulaşımı daha yeşil ve erişilebilir hale getirme hedefiyle Türkiye’de uygulanan projelerin, ulaşım altyapısını dönüştürürken karbon emisyonlarını azaltmayı ve halk sağlığını iyileştirmeyi amaçladığını belirtti.
“Şehirlerimizdeki Elektrikli Otobüs Filoları Hızla Büyüyor”
Konuşmasında, elektrikli araçların kentsel ulaşımda yeşil dönüşümün temel taşlarından biri olduğunu ifade eden Bakan Uraloğlu, şunları söyledi:
“Türkiye, elektrikli araçların yaygınlaşmasını desteklemek amacıyla önemli yatırımlar yapmakta ve teşvikler vermektedir. Özellikle, yerli ve milli olarak ürettiğimiz elektrikli otomobilimiz TOGG’un yollarımızda her geçen gün yaygınlaşmasından büyük gurur duyuyoruz. Şehirlerimizde elektrikli otobüs filoları hızla büyümekte, Bakanlığımız bu konuda gerekli desteği vermekte ve halkın ulaşım alışkanlıklarında köklü değişiklikler oluşturmaktadır.”
“Bisiklet Kampüslerinin Kurulmasına Destek Veriyoruz”
“Türkiye’nin Net Sıfır Emisyon Hedefi: Ulaşım Yol Haritası” projesi ile ulaşım sektöründe sıfır emisyona ulaşmayı amaçladıklarını ifade eden Bakan Uraloğlu, bisiklet ve yaya yollarının artırılmasının çevre dostu ulaşım seçeneklerini güçlendirmek açısından önem taşıdığını belirtti.
“Büyük şehirlerde bisiklet paylaşım sistemlerinin yaygınlaştırılmasıyla bireysel ulaşımda daha yeşil seçenekler sunuyoruz. Halkı çevre dostu taşıma modlarını kullanmaya teşvik ediyoruz. Ayrıca Bakanlığımız, bazı illerde elektrikli bisiklet projelerini hayata geçiriyor ve elektrikli bisikletlerin bakım ve onarımlarını sağlayacak bisiklet kampüslerinin kurulmasına destek veriyor.”
“Şehirlerin Gelecekteki Ulaşım Altyapısını Şekillendiriyoruz”
Metro ve hafif raylı sistem projelerini hayata geçirdiklerini söyleyen Bakan Uraloğlu, sürdürülebilir kentsel ulaşım planlarının yerel yönetimlerle iş birliği içinde hazırlandığını vurguladı.
“Her şehir için özel olarak hazırlanan kentsel hareketlilik planları, emisyonların azaltılmasında ve doğru hareketlilik çözümlerinin uygulanmasında önemli katkılar sağlamaktadır. Bu süreçte şehirlerin gelecekteki ulaşım altyapısını şekillendirmek için tüm paydaşlarla birlikte çalışıyoruz.”
“Gazze’de Filistin Halkının Tecrit Edilmesi Kabul Edilemez”
Konuşmasının sonunda Filistin’deki duruma dikkat çeken Bakan Uraloğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Yeşil Kent Ulaşımı konusunda iş birliği imkanlarını ele alırken, bir yandan da Gazze’de Filistin halkının her türlü ulaşım hakkından mahrum bırakılarak tecrit, zulüm ve soykırıma tabi tutulması kabul edilemez. Uluslararası toplumun iş birliğiyle bu saldırıların bir an önce sona erdirilmesini temenni ediyorum.”
ELAZIĞ (UHA) - ÜMİT ALBAYRAK
SON YAZILAR